top of page
 • Writer's picturePhysician Lim Chen Sing | 林晨欣

Kanak-Kanak Tuina

Apakah yang perlu saya lakukan jika anak saya tidak mahu makan?

Kanak-kanak yang tidak mahu makan atau memilih makan adalah masalah utama bagi banyak ibu bapa, ini boleh menyebabkan nafas berbau, najis kering, dan tidur terganggu pada waktu malam. Dalam jangka masa yang panjang, boleh menyebabkan kekurangan zat makanan dan kelemahan fizikal pada kanak-kanak, dan dapat menjejaskan pertumbuhan dan perkembangan mereka secara serius.Kenapa anak saya tidak mahu makan?

 1. Fungsi pencernaan yang lemah: Lemah dalam pencernaan atau makan makanan yang berminyak, berlebihan atau tidak dapat dicerna akan menghalang fungsi limpa dan perut, mengakibatkan penumpukan makanan, oleh itu tidak akan merasa lapar.

 2. Menu berulang: Ibu bapa tidak menukar menu, selalu makan makanan yang sama, tidak dapat meningkatkan minat anak untuk makan. Ini boleh menyebabkan anoreksia dalam jangka masa yang panjang.

 3. Terlalu banyak gangguan dari ibu bapa: Sesetengah ibu bapa sentiasa bimbang bahawa anak mereka tidak cukup makan, atau bimbang tentang kelaparan, atau tidak menggemuk, oleh itu memaksa anak makan; atau bimbang tentang keupayaan anak untuk makan, memberi makan secara memaksa, mengakibatkan kanak-kanak kehilangan minat untuk makan.

 4. Tabiat pemakanan: Sesetengah ibu bapa memberi anak-anak mereka makanan ringan atau minuman ringan di antara waktu makan, ini akan mengekalkan paras gula dalam darah pada paras yang tinggi, menyebabkan kehilangan rasa lapar dan mengakibatkan hilang selera makan.

 5. Faktor lain: Kurang senaman dan aktiviti, persekitaran makan yang bising, hilang selera makan akibat penyakit, kekurangan mikronutrien, dsb.


Marilah cuba Tuina pediatrik (kanak-kanak)!

Tuina Pediatrik adalah kaedah terapi luaran TCM yang menggunakan pelbagai teknik untuk merangsang titik akupunktur di bawah bimbingan teori TCM. Ini boleh mencapai tujuan melaraskan fungsi visera, merawat penyakit dan mengekalkan kesihatan. Dari perspektif TCM, limpa mengawal pengangkutan dan transformasi, perut mengawal penyimpanan, dan limpa dan perut membantu dengan fungsi menerima, mencerna dan menghantar. Jika limpa dan perut sihat, maka selera makan akan normal, manakala disfungsi limpa dan perut akan menyebabkan anoreksia. Oleh itu, Tuina pediatrik boleh digunakan untuk meningkatkan fungsi visera dan menggalakkan fungsi pencernaan limpa dan perut untuk meningkatkan selera makan kanak-kanak. Tuina pediatrik memberi tumpuan kepada gabungan rawatan tempatan dan keseluruhan, seperti menolak meridian limpa dan menggosok Zu San Li (ST36) untuk menggalakkan pergerakan usus; mendorong Si Heng Wen (Empat garisan mendatar) boleh meningkatkan fungsi perut dan selera makan kanak-kanak untuk melaraskan fungsi saluran pencernaan secara menyeluruh.


Selain itu, TCM percaya bahawa limpa dan perut adalah sumber Qi dan darah, jika hilang selera makan pada jangka masa yang lama, Qi dan darah akan tidak mencukupi, dan keupayaan untuk menahan penyakit akan berkurang, ini akan menyebabkan terjadinya pelbagai penyakit. Dari perspektif TCM, hidung tersumbat, hidung berair dan bersin kebanyakannya berkaitan dengan patogen eksogen yang menyerang paru-paru, hanya apabila fungsi limpa dan perut normal dan nutrisi makanan diserap dengan baik, keupayaan paru-paru untuk menentang patogen boleh dipertingkatkan. Oleh itu, Tuina pediatrik juga boleh meningkatkan imuniti kanak-kanak dan mengurangkan penyakit. Pada masa yang sama, herba TCM boleh digunakan mengikut konstitusi kanak-kanak untuk mencapai efek yang lebih baik.

Berapakah umur kanak-kanak yang sesuai untuk Tuina pediatrik?

Tuina pediatrik sesuai untuk kanak-kanak dari 3 bulan hingga 12 tahun. Ada beberapa perbezaan dalam teknik dan kesan urutan untuk setiap umur, dan kanak-kanak di bawah umur 6 tahun mempunyai efek yang terbaik.Apakah keadaan lain yang boleh dirawat oleh Tuina pediatrik?

 • Sistem pernafasan: Jangkitan pernafasan berulang, batuk, asma, dll.

 • Sistem pencernaan: Sembelit, sakit perut, cirit-birit, muntah, dll.

 • Ophthalmology: rinitis, laringitis kronik, dsb.

 • Penyakit lain: enuresis, tangisan malam, dsb.

 • Mengekalkan kesihatan.


Penjagaan rumah

 1. Makanan yang diberikan kepada anak: Sesetengah ibu bapa mendapati bahawa anak mereka tidak suka makan, dan mereka mengejar untuk memberi makan atau memberi makanan ringan kepada anak, ini boleh meningkatkan beban pada limpa dan perut kanak-kanak. Ibu bapa boleh cuba menghentikan pemberian makan secara memaksa, biarkan anak merasa 'lapar', dan kemudian jangan memberi makanan yang susah dicerna, seperti pulut dan makanan ringan dalam tempoh ini, boleh memberi makanan seperti air hawthorn atau air malt. Apabila kanak-kanak mempunyai rasa lapar, memberi makanan yang mudah dicerna, seperti bubur bijirin dan bubur sayuran hijau, ini boleh digunakan untuk memperbaiki gejala kanak-kanak yang enggan makan.

 2. Tingkatkan aktiviti: Ibu bapa boleh bermain beberapa mainan yang mudah dan selamat dengan anak-anak, ini boleh menggalakkan pergerakan usus dan membantu pengosongan perut.Recent Posts

See All

Comments


bottom of page