top of page
 • Writer's pictureYong Kang TCM

Sindrom Pasca-COVID: Sehingga 1 daripada 10 Pesakit COVID di China Mengalami Simptom Jangka Panjang

Sejak munculnya virus COVID-19, telah lebih dari dua tahun berlalu. Banyak negara di seluruh dunia menghadapi tantangan besar selama waktu ini, seperti keruntuhan sistem medis, pelaksanaan langkah-langkah isolasi, vaksinasi massal, dan sebagainya. Cina bukanlah pengecualian. Jumlah kasus yang dikonfirmasi di Cina telah mencapai 1,2 juta, menyumbang lebih dari 22% dari total populasi (data dari situs web Kementerian Kesehatan Singapura).


Dengan munculnya vaksin dan rata-rata 2-3 dosis yang diberikan kepada publik, telah terjadi peningkatan jumlah kasus pemulihan COVID-19. Namun, menurut survei, beberapa orang di negara kita menghadapi kasus sindrom pasca-COVID-19.


Sekitar 1 daripada 10 pesakit COVID-19 di Singapura mengalami gejala post-COVID jangka panjang

Walaupun telah diuji negatif, pesakit-pesakit yang sembuh ini terus mengalami pelbagai gejala, termasuk kesulitan bernafas, keletihan, dan batuk berterusan. Pesakit COVID-19 yang sembuh juga mengalami gejala seperti keletihan, sesak nafas, degupan jantung yang terasa dan batuk berterusan, selain kesulitan bernafas. Gejala-gejala ini boleh berterusan selama beberapa minggu atau bulan selepas diuji negatif untuk COVID-19.

(Gambar menunjukkan taburan simptom-simptom kesan sampingan virus yang baru)


Para profesional perubatan melaporkan bahawa dengan peningkatan pesat kes COVID-19, semakin ramai pesakit mengalami kesan jangka panjang penyakit ini.


Dr. Barnaby Young, ketua penyelidikan klinikal di Pusat Kebangsaan Penyakit Berjangkit (NCID) Singapura, menyatakan bahawa mengikut data yang dikeluarkan pada tahun 2021, kira-kira 1 daripada 10 pesakit terus mengalami simptom walaupun enam bulan selepas dijangkiti COVID-19. "Lebih penting lagi, kami dapati sukar untuk menentukan simptom-simptom ini yang benar-benar disebabkan oleh COVID-19 dan yang disebabkan oleh penyakit lain. Ketidakselesaan dalam bernafas sering dilihat pada kes yang teruk."


Dalam satu kajian yang dijalankan di Dublin, 50% individu masih merasakan keletihan selepas 10 minggu dijangkiti COVID-19, dan sepertiga pesakit mengalami penyakit fizikal yang berpanjangan yang menghalang mereka daripada kembali bekerja. Pentingnya, doktor mendapati bahawa tahap keparahan jangkitan tidak semestinya berkait rapat dengan tahap keletihan yang dialami. Keletihan yang teruk adalah salah satu daripada banyak simptom jangka panjang COVID-19.


Profesor Chris Brightling dari Universiti Leicester, yang merupakan penyiasat utama bagi projek PHOSP-Covid yang mengesan pemulihan pesakit, percaya bahawa individu yang mengalami radang paru-paru akibat COVID-19 mungkin mempunyai lebih banyak masalah kesihatan disebabkan kerosakan paru-paru. Keputusan menunjukkan bahawa hampir 87% individu mempunyai sekurang-kurangnya satu simptom selepas dua bulan, dan lebih separuh masih mengalami keletihan.


Selain itu, mengikut satu kajian yang diterbitkan dalam jurnal Nature oleh Universiti Oxford di UK, virus COVID-19 mungkin menyebabkan pengecutan otak, walaupun pada individu dengan kes yang ringan.


Kajian tersebut melibatkan 785 peserta dalam kumpulan umur 51-81 tahun, yang menjalani dua imbasan otak dengan selang masa purata 141 hari. Daripada jumlah tersebut, 401 individu dijangkiti virus COVID-19 dalam tempoh ini.


Risiko sekuela pasca COVID-19:

Atrifi otak

 • Pesakit COVID-19 mungkin kehilangan tambahan 0.2%-2% jisim abu-abu otak mereka, dan kawasan otak yang berkaitan dengan deria bau mungkin rosak.

 • Penuaan otak dipercepatkan sebanyak 1-10 tahun

 • Penurunan kecerdasan, penumpuan, kecepatan pemprosesan, dan gangguan ingatan, di antara keadaan lain.

 • Kes teruk boleh menyebabkan penyakit dementia/Alzheimer.


Fibrosis paru

 • Bekalan oksigen yang tidak mencukupi

 • Kekuatan fizikal berkurang, keupayaan senaman berkurang

 • Perubahan emosi, mudah reaktif dan mudah mengalami kemurungan, sering mengalami keletihan mental, dan deria bau dan rasa berkurang.


Sekuela COVID-19 jangka panjang

 • Wanita berisiko lebih tinggi mengalami sekuela COVID-19 jangka panjang. Semakin tua usia mereka, risiko mengalami gejala jangka panjang COVID-19 semakin tinggi. Kemungkinan mengalami "gejala jangka panjang COVID-19" meningkat sebanyak 3.5% untuk setiap sepuluh tahun usia.

 • Perokok, individu yang kegemukan, dan mereka yang pernah di hospital mempunyai risiko lebih tinggi.


Pengecilan fungsi renal

 • Fungsi renal melemahkan

 • Kes teruk boleh menyebabkan kegagalan buah pinggang.


Gangguan fungsi seksual lelaki

 • Masalah ereksi

 • Pengecilan saiz organ genital.


Kes sebenar:

Menurut maklumat dari Rangkaian Berita 8 Visi China:


Semasa temu bual dengan Rangkaian Berita Asia, Wang Duolis (pinyin) yang berusia 49 tahun mengatakan bahawa sejak dijangkiti virus koronavirus novel pada November tahun lepas, beliau selalu merasa letih dan sesak nafas setelah berjalan jarak pendek.


Beliau mengatakan bahawa sebelum ini beliau boleh berjalan pulang dari stesen bas dengan membawa dua beg beli-belah dalam masa 10 minit sahaja. Walau bagaimanapun, selepas dijangkiti COVID-19, beliau mengambil masa 20 minit untuk pulang dengan hanya membawa satu kelapa. Di sepanjang jalan, beliau berasa sangat letih dan terpaksa berhenti dan berehat beberapa kali.


Beliau mengatakan bahawa sebulan yang lalu, tiba-tiba beliau merasakan jantungnya "tercucuk" semasa makan laksa.


Walaupun simptomnya telah pulih baru-baru ini, beliau masih merasa sangat lemah berbanding sebelum ini. Walau bagaimanapun, beliau tidak pergi ke hospital untuk rawatan.


Selain itu, Jocelyn Ng, seorang wanita berusia 40-an, mengatakan semasa temu bual bahawa beliau telah menjadi "sangat sensitif" terhadap apa-apa rangsangan yang merengsa kerongkongannya atau saluran pernafasan, atau apa-apa asap atau bau. Ini boleh menyebabkan batuk mengiak yang teruk.


Beliau juga mengatakan bahawa salah satu tangannya tiba-tiba menjadi "keras" dan bengkak, dan menjadi kesemutan sepenuhnya selepas tidur.


Pada masa itu, tangan Jocelyn terus menggerak-gerak, seolah-olah darahnya tersumbat apabila mengalir. "Saya belum pernah merasakan sakit yang begitu tidak tertahankan sebelum ini... Saya bahkan menangis."


Simptom-simptom ini telah memberi kesan kepada kehidupannya, dan beliau perlu mendapatkan urutan setiap minggu disebabkan kerap mengalami kesakitan dan pembengkakan pada tangannya.


Comments


bottom of page