top of page
  • Writer's picturePhysician Lim Chen Sing | 林晨欣

Akupuntur Menurunkan Berat Badan

Adakah akupuntur berkesan untuk menurunkan berat badan?

Dengan peningkatan taraf hidup, bilangan orang obes di negara kita juga semakin meningkat. Obesiti bukan sahaja menjejaskan keadaan luaran kita, tetapi juga mengancam kesihatan kita. Menurut TCM, kejadian obesitas berkait dengan endowment kongenital, ketidakseimbangan diet dan gaya hidup yang tidak sihat, patogenesisnya adalah kekurangan Yang-Qi (tenaga aktif) dan kelembapan yang berlebihan. Ini mendedahkan bahawa kejadian obesiti adalah disebabkan oleh pengumpulan dan genangan kelembapan yang disebabkan oleh diet yang tidak seimbang dan kekurangan senaman.


Di Singapura dan Malaysia, persekitaran yang panas dan lembap, banyak makanan yang berminyak dan kekurangan aktiviti boleh menyebabkan haba lembap mengekal di dalam badan kita dan boleh menyebabkan obes.


Akupunktur adalah kaedah rawatan TCM yang mempunyai fungsi untuk mengawal “meridian”, mengharmonikan Yin dan Yang dan menguatkan ketahanan badan untuk menghapuskan “evil-Qi” (Qi yang menyebabkan kesakitan). Ia juga selamat dan ekonomi untuk diguna. Akupunktur merangsang titik akupunktur di bawah bimbingan teori Perubatan Tradisional Cina, ia boleh mengawal “meridian” dan Yin-Yang seluruh badan, mengurangkan selera makan dan mempercepatkan metabolisme badan untuk mencapai tujuan untuk menurunkan berat badan.


Bagaimanakah akupunktur menurunkan berat badan?

  • Mengawal metabolisme lipid: Akupuntur boleh mengawal proses metabolisme lipid, mengurangkan kandungan lipid peroksida dalam tubuh manusia, dan mempercepatkan metabolisme lemak untuk mencapai tujuan penurunan berat badan.

  • Mengawal sistem saraf: Akupuntur boleh mengurangkan selera makan, memanjangkan masa pengosongan gastrik selepas makan, menghalang rembesan asid gastrik yang berlebihan dan membetulkan selera makan yang tidak normal dengan mengawal sistem saraf. Pada masa yang sama, akupunktur juga boleh menggalakkan peristalsis dan meningkatkan penghadaman gastrousus untuk mencapai tujuan penurunan berat badan.

  • Mengawal sistem endokrin: Akupunktur membetulkan gangguan endokrin dan mempercepatkan metabolisme lemak dengan mengawal selia sistem "hipotalamus-pituitari- korteks adrenal" dan "simpatetik- korteks adrenal" untuk mencapai matlamat penurunan berat badan.


Apakah kaedah akupunktur untuk menguruskan badan?

Kaedah akupunktur yang biasa diguna untuk menurunkan berat badan termasuk akupuntur badan, elektroakupunktur, moksibusi, akupunktur telinga, membenam benang dan bekam. Butiran setiap kaedah adalah seperti berikut:

  • Akupunktur badan, elektro-akupunktur dan moksibusi: Kaedah akupunktur yang paling biasa digunakan, ia menggunakan prinsip pembezaan sindrom TCM untuk melakukan akupuntur pada titik tertentu di atas badan, dan elektro-akupunktur ditambah untuk meningkatkan kesan rangsangan. Untuk sindrom kekurangan (deficiency) dan sejuk, moxibusi juga boleh ditambah untuk mendamaikan Yin-Yang badan untuk mencapai tujuan menurunkan berat badan.

  • Akupunktur aurikular (telinga): Akupunktur aurikular boleh dibahagikan kepada kaedah tekanan benih vaccaria (Wang Bu Liu Xing), kaedah benam jarum dan kaedah akupunktur. TCM percaya bahawa telinga dan viscera meridian seluruh badan mempunyai hubungan yang rapat, auricular boleh mencerminkan perubahan patologi organ-organ dalaman badan manusia, apabila titik yang sepadan dirangsang, ia boleh merawat kesakitan organ dalaman.

  • Membenam benang: Kaedah benam benang adalah kaedah yang membenamkan benang medikasi yang boleh diserap ke dalam titik akupunktur yang tertentu, ia dapat merangsang titik akupunktur secara berterusan untuk mencapai tujuan menurunkan berat badan.

  • Bekam: Kaedah bekam juga dikenali sebagai bekam api, menerapkan bekam pada bahagian yang sepadan mengikut keadaan pesakit untuk mencapai efek menggerakkan Qi (tenaga) dan mengaktifkan darah untuk menurunkan berat badan.
Selain itu, akupunktur bergabung dengan herba TCM dapat mencapai efek pelangsingan yang lebih baik.


Berapa lama harus diambil untuk akupuntur mengurangi berat badan?

Kursus penurunan berat badan berbeza untuk setiap orang. Pada umumnya, badan merespon dengan baik dalam tempoh 1-4 minggu dari permulaan terapi akupunktur, berat badan diturunkan dengan lebih cepat dan lingkar pinggang berkurangan banyak pada tempoh ini, apabila memasuki 4-12 minggu maka akan memasuki tempoh penurunan berat badan yang stabil dan perlahan. Oleh itu, adalah lebih baik untuk mengekalkan terapi akupunktur lebih daripada enam bulan untuk mencapai efek konsolidasi penurunan berat badan.


Adakah penurunan berat badan kembali semula selepas akupunktur?

kita perlu jelas bahawa semua kaedah penurunan berat badan tidak dapat dipisahkan daripada keseimbangan diet dan senaman, berat badan melantun semula lebih bergantung kepada gaya hidup selepas tamat rawatan akupunktur. Dari klinikal, kami mendapati bahawa apabila pesakit membentuk diet yang seimbang semasa rawatan akupunktur, pengambilan dan penggunaan kalori masih seimbang selepas sesi rawatan akupuntur berakhir, berat badannya tidak akan kembali.
Comentarios


bottom of page