top of page
  • Writer's picturePhysician Lim Chen Sing | 林晨欣

TCM Merawat Sakit Pinggang

Bagaimanakah TCM merawat sakit pinggang?

Sakit pinggang adalah penyakit yang disebabkan oleh patogen luaran, masalah dalaman, atau kecederaan, menyebabkan peredaran Qi (tenaga) dan darah tersekat di meridian bahagian pinggang, atau kekurangan esen dan khasiat darah di bahagian pinggang, mengakibatkan kesakitan pada satu atau kedua-dua sisi pinggang. Penyakit seperti osteoporosis, rheumatoid spondylitis, pyelonephritis, prostatitis, ketegangan otot lumbal dan penyakit lain yang mempunyai sakit pinggang sebagai manifestasi utama boleh dirawat mengikut pembezaan sindrom TCM.


Klasifikasi sakit pinggang dalam TCM

Dalam TCM, diagnosis sakit pinggang dibuat dengan menggabungkan sejarah perubatan, sindrom klinikal, keputusan ujian fizikal dan makmal serta X-ray, dan lain-lain, untuk memberikan rawatan yang sepadan. Diagnosis klinikal dalam TCM boleh dibahagikan kepada yang berikut:

1. Identifikasi antara kekurangan atau lebihan: Kemunculan sakit pinggang secara tiba-tiba dan keengganan untuk menekan di kawasan sakit kebanyakannya adalah sindrom lebihan; sakit yang berulang, dan kesukaan untuk menekan di kawasan sakit kebanyakannya adalah sindrom kekurangan; kesakitan pinggang yang disebabkan oleh angin, sejuk, lembap, haba, dan stasis darah kebanyakannya adalah sindrom lebihan; manakala mereka yang mengalami kekurangan esen buah pinggang (dalam teori TCM) kebanyakannya adalah sindrom kekurangan.

2. Identifikasi sifat kesakitan: Sakit pinggang dengan sensasi sejuk kebanyakannya disebabkan oleh kesejukan; kesakitan dengan sensasi panas kebanyakannya disebabkan oleh haba; kesakitan yang bertambah teruk pada hari mendung dan hujan kebanyakannya disebabkan oleh kelembapan; manakala sakit tikaman dengan kesakitan apabila ditekan kebanyakannya disebabkan oleh stasis darah.

3. Memeriksakan puncanya: Jika sakit pinggang dengan pergerakan terhad, dan kulit tempatan lebam, ia berkemungkinan disebabkan oleh terseliuh; jika sakit pinggang selesa apabila ditekan, ia berkemungkinan disebabkan oleh rematik; Jika kesakitan bertambah teruk selepas melakukan senaman, ia berkemungkinan disebabkan oleh ketegangan otot lumbar.


Etiologi, patogenesis dan prinsip rawatan sakit pinggang dalam TCM

Patogenesis, manifestasi klinikal dan kaedah rawatan sakit pinggang boleh dibahagikan kepada empat jenis sindrom utama seperti berikut:

1. Sindrom kesejukan-lembap

Patogenesis: Kesejukan dan lembap disebabkan oleh tinggal dalam persekitaran yang sejuk dan lembap untuk masa yang lama, memakai pakaian basah dan sejuk, atau mengarungi hujan. Patogen kesejukan dan kelembapan menyerang, menyebabkan penyumbatan meridian dan peredaran Qi (tenaga) dan darah, mengakibatkan sakit pinggang.

Manifestasi klinikal: Kesakitan sejuk di bahagian pinggang, dan berkurangan sakit apabila ada kepanasan. Kesakitan menjadi teruk pada hari mendung dan hujan, dan bertambah teruk apabila berbaring. Lapisan lidah berwarna putih dan tebal, dan nadinya adalah mendalam dan perlahan atau ketat.

Kaedah rawatan: membuangkan sejuk dan keluarkan kelembapan untuk memanaskan meridian.


2. Sindrom kelembapan-panas

Patogenesis: Semasa musim panas yang panjang, lembap dan haba bercampur bersama, atau sejuk dan lembapan terkumpul dalam badan untuk masa yang lama bertukar menjadi kepanasan, boleh menyekat meridian dan mengakibatkan sakit pinggang.

Manifestasi klinikal: Kesakitan di kawasan pinggang dengan sensasi haba, dan bertambah teruk oleh haba atau hujan, mempunyai sembelit dalam kes yang serius. Lapisan lidah berwarna kuning dan tebal, dan nadinya adalah cepat dan seperti tali.

Kaedah rawatan: Membersihkan kepanasan dan keluarkan kelembapan untuk mengaktifkan collaterals.


3. Sindrom kekurangan buah pinggang (dalam teori TCM)

Patogenesis: Mempunyai penyakit yang berpanjangan, atau kekurangan esen dan darah akibat usia tua, mengakibatkan kekurangan esen dan Qi (tenaga) buah pinggang, tidak dapat menyuburkan meridian, menyebabkan sakit pinggang.

Manifestasi klinikal: Kesakitan di bahagian pinggang dan rasa sakitnya berkurang apabila berbaring. Kelemahan pinggang dan lutut, atau kesejukan di tangan dan kaki, insomnia, sukar tidur, kekeringan mulut dan tekak. Orang yang mengalami kekurangan Yang (tenaga aktif) mempunyai lidah yang pucat dengan nadi yang mendalam dan lemah, manakala orang yang kekurangan Yin (zat badan) mempunyai lidah yang merah dengan nadi yang cepat dan tipis.

Kaedah rawatan: Bagi mereka yang mengalami kekurangan Yang, memanaskan kidney-Yang; Bagi mereka yang mengalami kekurangan Yin, menyuburkan kidney-Yin.


4. Sindrom stasis darah

Patogenesis: Penyakit jangka panjang dengan kekurangan buah pinggang (dalam teori TCM) merosakkan Qi (tenaga) dan darah meridian, atau kecederaan traumatik, mengakibatkan peredaran Qi dan darah lemah, genangan darah di kawasan pinggang menyebabkan kesakitan.

Manifestasi klinikal: Rasa sakit yang menusuk dan tetap, dengan enggan ditekan di bahagian pinggang. Dalam kes ringan, ia tidak selesa untuk berbaring, dan dalam kes yang serius, sakitnya teruk dan tidak dapat memusingkan badan dari sisi ke sisi, dan biasanya mempunyai sejarah kecederaan. Lidah berwarna gelap atau ungu, atau dengan petechiae, nadi tidak rata.

Kaedah rawatan: Menggalakkan peredaran darah dan membuang stasis darah, mengawal Qi dan melegakan kesakitan.Kommentare


bottom of page